Правна комисия ще гледа на второ четене Закона за мерките за извънредното положение в 13 ч. днес, съобщиха от пресслужбата на НС.

Законът урежда извънредните мерки на територията на страната за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на COVID-19 за периода от 13 март 2020 г. до края на извънредното положение.

В първоначалния вариант на законопроекта се въвеждат 9 противоепидемични мерки. В сряда до 18 ч. народните представители имаха възможност да направят своите предложения между първо и второ четене, като са постъпили общо 19 такива.

Председателят на комисията по енергетика Валентин Николов предлага за гарантиране на непрекъснатост на снабдяването с електрическа енергия в условията на извънредно положение, операторът на електропреносната мрежа и на електроразпределителните мрежи да преустановят всички планови ремонти. Изключение да се прави единствено за ремонти за отстраняване на възникнали аварии.

Предсателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова предложи до отмяна на извънредното положение да могат да бъдат командировани на територията на друга област служители на районните здравноосигурителни каси в регионалните здравни инспекции, както и държавни здравни инспектори.

Пак от ГЕРБ искат в периода на извънредно положение разпоредбата за изплащането на суми от туроператори в рамките на 14 дни да спре своето действие. Сроковете за възстановяване на дължимите суми да се договаря изрично между туроператора и пътуващия. От ГЕРБ също така поискаха да се регламентира законово временното преустановяване на всички туристически посещения в рамките на вътрешния туризъм.

От БСП предлагат да се ограничат нотариалните производства до неотложни такива. От опозицията също така предлагат работниците и служителите да имат право да откажат изпълнението или да преустановят работа, когато работодателят не е осигурил необходимите противоепидемични мерки на работното място.

От БСП искат още МЗ да разработи оперативен план за хоспитализация на всички пациенти с доказа COVID-19 и разпределението им по българските болници независимо дали става въпрос за частно лечебно заведение или държавно.

Социалистите предлагат и промени в Наказателния кодекс, свързани със спекулата.

ДПС предлага текстове, които са свързани със субсидията за източноправославното и мюсюлманското вероизповедание. Д-р Ханас Адемов предлага за периода на извънредното положение НСИ да превежда 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за осигурени лица. Средствата да се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок от 5 работни дни.

Адемов предлага също преведените средства да са за сметка на Фонд „Безработица“ на ДОО.

Д-р Нигяр Джафер от ДПС предлага да отпаднат предвидените наказания за медиците. Припомняме, в първоначалния вариант на законопроекта се предвиждат промени в НК за лекарите, които не окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Нарушенията ще се наказват с пробация до една година или с глоба от 300 до 1000 лв.

От „Атака“ предлагат допълнение свързано с фалшивите новини. Те настояват при предаване на грешна или фалшива информация извършителят да се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 хил. лв.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов предложи министърът на здравеопазването да може да въвежда противоепидемични мерки. Една от тях да бъде полицейски час.