Правителството ще отпусне 150 млн. лв. повече за хората с увреждания догодина, предаде репортер на bTV. Това стана ясно след продължилата пет часа среща на премиера Бойко Борисов с представители на хората с увреждания, социалния министър Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова.

Това е първата от поредици срещи, които предстоят в Министерския съвет.

„За новия бюджет мога да гарантирам 150 милиона повече в тази система. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни, ще смятаме още, все пак трябва да знаем какво може държавата да си позволи”, отбеляза Борисов.

Представители на хората с увреждания и Борисов са се договорили също трите закона, касаещи хората с увреждания, да бъдат внесени за гласуване от депутатите наесен в парламента.

Снимка: Ладислав Цветков

Работната група се е договорила да бъде изработен електронен регистър на хората с увреждания, на базата на който да се правят всички политики в областта оттук нататък. По думите на Борисов вече имало подобна система, за която били похарчени 2 млн. лв., но тя се оказала неработеща.

„Сиреч правителството е осигурило достатъчно средства, но целият контрол и организация на работа на практика се оказват недостатъчно ефективни. Много организации, много агенции, много министерства, много неправителствени организации, много пари и ефектът накрая е, че има протест”, посочи премиерът.

Предстои да се направи проверка и да се вземе решение дали системата може да заработи и как да бъде надградена.

Снимка: Ладислав Цветков

Участниците в срещата са обсъдили още създаването на специален орган, който да отговаря за комплексната оценка на степента на уврежданията.

Друга обсъждана тема били помощните средства за хора с увреждания – от години се води спор дали те да не преминат под шапката на здравното министерство, тъй като в момента за тях отговаря социалното министерство.

Протестиращите са получили уверение от министъра на здравеопазването, че в момента работна междуведомствена група обсъжда стандарт за помощните средства. Имало е разгорещени спорове около това под чие „крило” да бъдат те. 

Ще има и подобряване на критериите за финансова подкрепа, залегнали в новия Закон за хората с увреждания, каза Мая Стоицева, представител на протестиращите майки Мая Стоицева. „Коментирахме отново, че не искаме да се заговаря за помощи „на калпак”, а да има индивидуална оценка на уврежданията за всеки човек”, допълни тя.

Следващата среща при премиера е след седмица.

Дневен център в Плевен се посещава от деца и възрастни с увреждания. За родителите им той е глътка въздух, затова настояват за повече такива в страната. Не отстъпват и от приемането на Закона за личната помощ, с който се регламентира асистентска услуга. „Налагаше се, когато асистентът е на 2 или 4 часа, да доплащаме, за да я води на училище. Един вид аз работех, за да плащам на асистента, така се случваше”, обясни Десислава Дафинова, родител на деца с увреждания.

По-рано днес хора със зрителни проблеми от Шумен подкрепиха майките на деца с увреждания. Те направиха палатков лагер пред областната администрация и настояха чрез преговори да бъде изработен закон, който да решава проблемите на всички хора с увреждания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!