Министерският съвет внесе кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), предаде БГНЕС. В момента централата на тази агенция се намира в Лондон, но се налага тя да бъде преместена заради желанието на Обединеното кралство да напусне Съюза.

До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури, а окончателното решение за преместване трябва да бъде взето през ноември.

Ако бъде одобрена кандидатурата ни, централата на ЕАЛ в София ще бъде в София Тех Парк. Планира се бъдещата сграда на ЕАЛ да бъде на около 10 минути от летище София и да е готова към началото на 2019 г.

„Това решение отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве.”, пише премиерът Бойко Борисов на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.