Правителството прие оперативен план за въвеждане на еврото в България, заяви на брифинг финансовият министър Асен Василев.

Той уточни, че този план е публичен от юли миналата година. За защита на потребителите е предвидено три месеца преди въвеждането на еврото и девет месеца след това цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаване на цените.

„Курсът е фиксиран. Той е текущият курс, на който ще стане приемането на еврото. Има редица технически дейности, които банките, платежните системи и държавните институции трябва да извършат, за да са готови да работят в евро, а не в лева", обясни Василев.

Специално за търговците е предвидено да има двойна каса в лева и в евро в рамките на един месец, за да не се натоварват с това да има двойна каса по-дълго време и да трябва да държат големи наличности и в двете валути.

Финансовият министър обясни още, че оперативният план дава ясни срокове и задачи на банките и институциите как точно да се въведе еврото, как да става превалутирането, как да става обръщането на депозити и заеми, така че да можем на 1 януари 2024 г. да имаме техническа възможност за приемане му.

"Това е техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са необходими, в това число и промяна в Закона за БНБ, така че оттук нататък вече в парламента този процес ще продължи. Ще продължат и голяма част от широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване на България към еврозоната", заяви Асен Василев.

В коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да бъде прието възможно най-скоро и че ще се поведе широка мащабна кампания след анализа.

"Важно е да се каже, че техническата подготовка отнема поне 18 месеца, така че нямаме и много време да отлагаме приемането на оперативната работа. Финалната дата на влизане в еврозоната ще зависи от законодателната промяна", допълни Василев.

А как Хърватия ни изпреварва за еврозоната - четете на businessnovinite.bg.