Правителството представи нови икономически мерки в подкрепа на бизнеса заради ограниченията, които влизат в сила от 22 март за 10 дни. 

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обясни, че мерките вече са обсъдени с част от браншовите организации. Той обеща, че подкрепа ще бъде предоставена на всички сектори, засегнати от новия „локдаун“.

„Разработихме процедура, заедно с НАП, така че засегнатите бизнеси да бъдат подкрепени в рамките на десет дни. Имаме готова платформа, работим в комуникация с всички заинтересовани страни“, каза ресорният министър. 

По думите му, за да се спести време, докато тече нотификацията към Европейската комисия, ще се събират заявления. Борисов не посочи какъв ще бъде бюджетът на новата програма, но увери, че средства ще има за всички.

Той уточни, че продължават да действат мерките „60/40“, „80/20“, „75/0“ и „Запази ме“. Подпомагането през Българската банка за развитие също ще продължи да действа. 

Помощ и за гражданите 

Борисов заяви, че от следващата седмица се очаква да започнат да работят и мерките по отношение на физическите лица. 

„Там освободихме още 100 млн. лв. ресурс за тази процедура. Извън нея, продължават и мерките с гаранции за компаниите, засегнати от кризата – с 80% гаранционна схема“, добави той.

Борисов посочи, че продължава работата по разработването на нови финансови механизми, които да са в помощ на засегнатите.