Пръстовият отпечатък в болниците засега остава. Върховният административен съд няма да го спре, докато не вземе окончателно решение дали е законен. Това гласи решението на петчленния състав, който отмени определението от 21 ноември на друг състав на съда, с което наредбата беше спряна до окончателно произнасяне по делото.

Приемът и изписването от болница от края на миналата година става чрез снемане на пръстов отпечатък. Здравната каса плати около 400 хиляди лева за въвеждане на системата, а болниците сами си купиха устройствата.

В доклад на председателя на Надзора на касата Ваньо Шарков е изчислено, че въвеждането на системата е довело до спад на разходите за болнична помощ.

Според петимата магистрати от ВАС наредбата за отпечатъците може да бъде спряна само ако настъпват значителни или труднопоправими вреди. На болните пациенти не е ограничен достъп до лечение и профилактика. В наредбата не се касае нито за заплащане, нито до риск за пациенти.

Определението от днес обаче е подписано с особено мнение от докладчика по делото Марина Михайлова. Според нея с въвеждането на пръстов идентификатор се въвежда ограничение относно достъпа до здравеопазване единствено чрез електронна автентификация на всяко здравноосигурено лице. Това изискване пряко противоречи на Закона за защита на личните данни.