Нови проби за наличие на чума от стадото в Болярово. Екипи от три областни дирекции и зам.- министърът на земеделието ще доказват дали животните са били заразени.

Стадото на животновъда Ани Петрова е със заповед за евтаназиране от три години, но стопаните отказаха и спечелиха дело срещу Българската агенция за безопасност на храните.

През юли 2018 г. ветеринарните служби издават заповед за евтаназиране на цялото стадо от 200 животни. Стопаните отказват и започват дело за отмяна на това решение. Отговорът на държавата - стопанството е заличено като животновъден обект.

"Когато им изискахме кръвните проби започна недоверие, защото не видях кръвните им проби. Започнаха да ме притискат", разказа Петрова.

След дълга съдебна битка срещу БАБХ през 2020 г.  Върховният административен съд  реши, че доказателства за развитието на болестта в региона няма.

Днес екипи от Сливен, Бургас и Стара Загора взеха повторни проби от всички 170 животни. Резултатите от лаборатории във Франция и Германия ще излязат до месец.

Снимка: bTV


"Идеята е да видим дали изобщо има някакви остатъци от вируса не бих искал да коментирам какво е ставало в миналото“, заяви Крум Неделяков, зам.-министър на земеделието.

Заради стадото в Болярово България все още има статут на "несвободна от чума по дребните преживни животни" ,а стопани от областта не могат да изнасят животни, мляко и месо за европейските страни.