Върховният административен съд окончателно призна, че не е имало чума през 2018 г. в стопанството в Болярово. Тогава собствениците не допуснаха ветеринари да умъртвят овцете им.

По настояване на служебния земеделски министър от Областната служба оттеглиха исковете срещу стопаните. Така след три години и хиляди избити животни в Странджанско стана ясно, че те са били здрави.

На 13 юли 2018 година странджанското село Шарково осъмва под полицейска блокада. Ветеринари и униформени тръгват по къщите и избиват овцете заради опасност от чума.

Избити са над 2000 овце, а обезщетението е по 190 лева на брой. Днес животновъдните обекти не са възстановени, а много хора са напуснали селата.

Снимка: btvnovinite.bg

"Върнаха ни десет години назад, просто унищожиха целия край, цялата Странджа-Сакар. Искаме да ни платят тези три години - и страдания, и животни, и всичко, което ни причиниха", казва собственицата на животновъден обект Красимира Кулева.

Само в едно стопанство в село Шарково за един ден са избити 800 животни. Трета година обектът остава празен. Изграден е с европейски средства и стопаните имат кредити за стотици хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

"И заем съм търсила от приятели да мога да си покрия заема. Тези три години откакто ни избиха животните, не можем да стъпим на краката си", казва Дочка Панайотова

Днес хората от засегнатите села настояват държавата напълно да компенсира загубите им.