Три срещи белязаха първия ден от преговорите за съставяне на правителство. От „Продължаваме промяната“ проведоха разговори с „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“. На тях е решено експертите от четирите парламентарни групи заедно да работят по управленска програма, съобщи Кирил Петков пред журналисти.

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ПП подчерта, че „общите събрания“ имат за цел „много конструктивно коалиционно споразумение“, което да бъде подписано от всички. Асен Василев допълни, че са срещнали съгласие от ИТН, БСП и ДБ.

Следващите срещи ще са публични, като Петков подчерта, че главното днес е било да се изработи „правилен механизъм“ с ясни правила: "Хубавата новина за всички гласоподаватели е, че всяка партия осъзнаваше колко важен е процесът. Ще бъде всичко общо, няма да сме поотделно, всички заедно ще влезем в това".

"Ще отнеме време, целта е да има много добре разработен план за работа, който да бъде публичен. Видяхме доста примери за това как може да НЕ се направи правителство", коментира Христо Иванов от ДБ.

Снимка: БГНЕС

Лидерът в оставка на „Да, България“ беше категоричен, че имена на министри не са били обсъждани. "Не сме говорили за никакви имена, освен едно, мога да спомена аз - Гешев, но не като член на кабинета", каза с усмивка Христо Иванов.