Парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България” внесе в деловодството на Народното събрание кандидатурата на Станимир Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Михайлов е избран след вътрешно оценяване на 7 кандидата при 10 ясни критерия, пише на официалния сайт на коалицията.

В мотивите се подчертава, че Михайлов има необходимите качества да бъде успешен управител на НЗОК, както и да работи в интерес на здравноосигурените граждани на България, и да допринесе за общественото доверие към здравната каса.

Сред един от основните критерии, за издигането на кандидатурата му е дългогодишният му опит във финансово икономическата сфера и професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, пише още в съобщението. 

Станимир Боянов Михайлов е завършил висше образование с образователна степен „Магистър” и с призната квалификация „Икономист”. Има над 15 години стаж в банковата система. От 2002 до 2005 година е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия.

Михайлов има опит и в сферата на здравното осигуряване. От февруари 2022 е председател на СД на МБАЛ Лозенец ЕАД, като независим член и до настоящия момент. Работи активно за развитие на дейността на болницата, подобряване на финансовото ѝ състояние и привличането на висши медицински кадри.