Столичният общински съвет ще се събере на извънредно заседание по повод спирането на работата на Симеоновския лифт. „Изключително важно е да стане ясно кой е отговорен за ситуацията да няма лифтове в София. Искаме да присъстват бившите кметове Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов, при които се е подписал приватизационният договор за Симеоновския лифт в столицата“, заяви Борис Бонев от „Спаси София“.

„Мотивите в договорите, довели до приватизацията и подписването на този договор, трябва да бъдат изяснени така, че Фандъкова и Борисов трябва да понесат отговорност“, каза още Бонев.

По думите му за шестте месеца работа на новия кмет и Столичен общински съвет е изискана информация за всичко, което е свършено до момента по темата. Правният анализ е изработен по поръчка на ГЕРБ и Фандъкова, но не е довел до последващи действия от СО, твърди Бонев.

„Правени са опити за симулиране на дейност за Княжеския лифт със заповеди със спорно съдържание, които съдът е отменял. За този лифт сме готови да стигнем и до премахване на съоръженията като опасни. „Витоша ски“ е собственик на съоръженията, а не на земята под тях. Това е крайната мярка, която може да накара собственикът да се задейства и да възстанови и трите лифта“, коментира още Бонев.

На въпрос от журналисти дали е имало среща с фирмата „Техноалпин“, които изявяват интерес да облагородят Витоша и да изградят нови съоръжения, Бонев допълни, че до общинският съвет не е стигала информация за подобни срещи.

„Ако бях на мястото на фирмата и след като 18 години едно по едно съоръженията са спирали да работят, сега – когато темата е толкова нашумяла и важна за софиянци – бих твърдял, че съм готов да инвестирам пари, но нещо ми пречи“, уточни още Бонев.

Новото движение в центъра на София

„Съдът не връща старата организация на движение и не обявява новата за незаконна. Само спира действията по изпълнението на новата“, каза Борис Бонев по повод решението на Административния съд.

Той допълни, че днес във ВАС ще бъде внесена тяхната жалба, с която оспорват решението.

По думите му все пак спирането на действията затруднява изпълнението на проекта до край, защото на места все още има знаци и маркировка, които са объркващи. Не могат да бъдат въведени и новите фази на светофарите, които биха улеснили още трафика.