Броени часове остават до връщането на втория мандат. Утре в 11 часа на "Дондуков" 2 ще отиде кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната - Демократична България" академик Николай Денков.

Интересен детайл е дали при президента утре ще отиде и Мария Габриел, която е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер и според съгласието между първите две сили тя ще застане начело на "Дондуков" 1 след 9 месеца.

След като получи изпълнен мандата, президентът Румен Радев трябва да издаде указ, с който предлага на Народното събрание да гласува проектокабинета. След това крайната дума е на пленарната зала. Засега знаем, че "за" кабинета "Денков-Габриел" ще гласуват общо 132 народни представители - тези на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

Изборът на кабинета "Денков – Габриел" е правилният, обявиха от ГЕРБ-СДС, часове преди съставът му да бъде представен и пред президента.

„Трябва да има правителство. Работата му няма да е лесна, това е конструкция с голямо напрежение в нея. Но в механиката, в инженерните науки, има такъв конструкции – напрегнати, понякога те са много здрави. Дори да и да предполага политически щети, по-добро решение няма“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

Такава е позицията и на другите в преговорите - "Продължаваме промяната – Демократична България", които първи ще имат премиер за 9 месеца. И напомниха, че без редовна власт, вариантът е нови избори.

„В условията на едно царство, което имаме в момента в лицето на г-н Радев, в условията на това, че има собствено МВР, собствени служби и към момента по всичко личи, че те са използвани, за да бъдат подслушвани политически партии и отделни политици. Ето защо този вариант не ми харесва“, каза Христо Петров от ПП-ДБ.

А защо преговорите минаха и през стаята на ДПС в петък, обясни Христо Иванов от ПП-ДБ.

“Това беше среща на ниво парламентарни групи. Ние не сме се крили по кьошета, ресторанти, кафенета, не сме водили разговори за нищо друго освен за конституционна реформа. Това правителство има за задача да рестартира парламентарната демокрация в България. Конституционната промяна е върхът на тази промяна“, заяви той.

В следващите дни пред избор са изправени и от ДПС, които обявиха, че ще обсъдят дали да подкрепят предложения кабинет: "Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета "Денков" след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев.  

Очакванията са проектокабинетът да бъде обсъден и гласуван в пленарната зала още през следващата седмица.

В очакване на редовна власт, в чиито ръце да предадат управлението, премиерът Гълъб Донев и министрите му ще направят утре отчет на свършеното от тях през последните три месеца. Това ще се случи на извънредно и открито заседание на Министерския съвет.