Нов проблем между партньорите във властта, а спорът им е трябва ли да има извънредно заседание на парламента в петък, на което мнозинството от депутатите да отхвърлят ветото на президента върху Закона за енергетиката, но и да приемат последните решения около "Лукойл".

От "Продължаваме промяната - Демократична България" призоваха темата да не бъде използвана предизборно.

От ГЕРБ контрираха, че трябва да има заседание, за да се приемат текстовете, които да доведат до компенсация в цената на горивата за потребителите.

"Трогателно е, че тези, които до онзи ден "плющяха карти" с шефовете на „Лукойл“ и си пиеха уискито с тях, днес са най-големите борци срещу руското влияние и рафинерията в България", заяви на брифинг Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

"Подкрепяме предложенията за складовете, но реалностите са, че „Лукойл“ дължат много повече от цитираните милиарди - още от 2007-2009 г.", допълни той.

„Неведнъж Борисов казваше, че когато моето правителство падне, бензинът ще падне с левче. Наслушали сме се на такива популистки изказвания. Наистина, ако работим по тези важни въпроси, трябва да съберем данъците от „Лукойл и да върнем парите обратно при хората, но това трябва да се направи „не на коляно“ и не за един ден, а да се работи с истинските експерти от Министерството на енергетиката. Очакваме становище и оттам", каза от своя страна бившият премиер Кирил Петков.

"Ако се свика заседание в петък, ще бъде един предизборен популизъм, без реално да внася истинските решения, които са нужни за гражданите и за българската енергетика“, коментира още той.

„Трибуната на Народното събрание не трябва да се използва предизборно. Председателят на парламента Росен Желязков да не насрочва извънредно заседание в петък, когато е последният ден от кампанията за местните избори“, призова от своя страна Атанас Атанасов.

“Това прекъсване на работата на НС беше по предложение на Бойко Борисов и ние приехме за много основателен аргумента да не се използва парламентарната трибуна за предизборни агитации", припомни Атанасов.

„Всеки ден, в който ние не отхвърляме ветото, подаряваме на „Лукойл“ по 3 млн. лв на ден. В петък ще има извънредно заседание, тогава ще стане ясно кой е на хранилката на „Лукойл“, коментира Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

Няма да вкарваме дерогация, докато не стане ясно дали “Лукойл България” ще си плати данъците. Това каза пред журналисти в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Разбрахме се още монополът над 90 и няколко процента на складовата база за горива на “Лукойл” да бъде предоставен и на други фирми, които внасят в България горива, т.е. монополът да отпадне. Относно дерогацията се разбрахме, когато имаме общо решение, да я внесем." По думите на Борисов премиерът акад. Николай Денков е уверил, че от рафинерията са поели ангажимент да платят натрупаните задължения.

"Лукойл Нефтохим Бургас" излезе с позиция:

„Във връзка с прозвучалите в национален ефир измислени твърдения на отделни политици, заявяваме, че Дружеството е изплатило изцяло дължимия корпоративен данък и временна солидарна вноска за 2022 г., като продължава да плаща авансово и двата вида задължения за 2023 г. в съответствие с българското законодателство“.