Вчерашните протести в Югозападна България бяха белязани от напрежение между участниците и полицията. Днес местни журналисти и демонстранти твърдят, че са били обект на опити за сплашване и открита агресия. Униформените отричат.

След края на протеста край Благоевград, който са отразявали, автомобилът на Мариета Димитрова и колегата й е засечен от полицейска кола и спрян.

„На входа на Благоевград бяхме засечени от полицейска кола, която влезе в насрещното с включени светлини, в първия момент не разбрахме какво се случва, в момента, в който колата ни засече и по жестовете на полицаите вътре разбрахме, че идват за нас”, разказа тя.

Снимка: bTV

От полицията обясниха, че автомобилът е спрян, защото водачът му имал съмнително поведение по време на протеста. „Нищо тенденциозно, проверен е водачът за управление на МПС след алкохол и наркотици, резултатите са отрицателни и лицата са...приключена е работата с тях”, посочи директорът на благоевградското ОДМВР Николай Хаджиев.

Според Димитрова обаче случилото се прилича на сплашване.

Мария Коцева е сред активните протестиращи на Кулата. Какво разказва тя: „Изведнъж, без предупреждение, те тръгнаха срещу нас с краката отдолу ритаха и аз се спънах и паднах. Моят съпруг започна да вика „Спрете, спрете, жена ми падна!”, никой не спря. Имам няколко охлузвания, слава Богу не съм стъпкана и ритана, но беше доста неприятно”.

Обяснението на Хаджиев: „Хората, които са възпрепятствали пътното движение и с това си действие са нарушили обществения ред с жива верига са били изведени от пътя. (…) Аз категорично мога да заявя, че не е имало превишаване на права от страна на органите на реда”.

Не са използвани помощни средства – палки и белезници по време на протеста вчера, уточняват от МВР.