Премиерът Кирил Петков обяви българската позиция по конфликта „Украйна“ на заседанието на Министерския съвет – ще бъде защитен изцяло националният интерес. Страната ни ще разчита на дипломацията, а българската армия ще е водеща в отбранителната ни стратегия. Решенията на правителството идва след вчерашното заседание на Съвета по сигурността, по време на който беше подчертано, че България е лоялен съюзник на НАТО.    

България е за деескалация на напрежението между НАТО и Русия - тази позиция ще защитава страната ни, стана ясно след заседанието на кабинета.

Снимка: btvnovinite.bg

„Министерски съвет реши да приоритизираме позицията си изцяло в деескалация на напрежението между НАТО и Руската федерация, както да се използват всички възможност и по дипломатически път този конфликт да бъде решен. Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия, което означава български войски, българско командване и българско лидерство. България не трябва да е само консуматор на сигурност, тя трябва да  е конструктивен партньор в рамките на НАТО“, посочи министър-председателят.

 

И премиерът, и военният министър Стефан Янев бяха категорични, че армията ни не е била финансирана достатъчно през годините и трябва да развием собствения си отбранителен потенциал.

„В посока на подготовка на това, което се нарича батальонна военна  група  от български войски, под българско командване –  с използване на националната командна верига, което да бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО“, уточни Янев.

 

 

Външният министър Теодора Генчовска заяви, че още от декември страната ни последователно защитава позицията за мирно решение на проблема: „Надявам се, че проблемът би могъл да бъде решен по дипломатически начин и ще се докажем като коректен и предвидим партньор на НАТО“.

Вчера обстановката в Украйна беше обсъдена на спешен Съвет по сигурността, а днес министрите се запознаха с доклада на министъра на отбрана Стефан Янев. След края на заседанието премиерът съобщи, че страната ни е получила покана  за преговори за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, което ще направи страната ни привлекателна за чужди инвеститори.  

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!