Днес служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков използва ефира на БНР, за да коментира почтеността на водещите на „Тази сутрин“ Биляна Гавазова и Златимир Йочев, като направи внушение, че те са изпълнявали поръчка чрез интервюто си с него вчера.

Снимка: btvnovinite.bg

Той дори препоръча на собствениците на медията да ги отстранят. Което предизвика серия от реакции. 

Уважението към информационните свободи на медиите е показател за политическата зрялост и разбиране на демократичните процеси, се казва в позиция на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО.

„Недопустимо е представител на изпълнителната власт да призовава към отстраняване на журналисти. Това важи особено във връзка с изпълнение на обществените им функции да търсят и предоставят общественозначима информация като тази за работата на Министерството на вътрешните работи“, казват още от асоциацията. 

Те допълват, че е задължение на всеки професионален журналист да търси и предоставя на обществото точна информация, засягаща въпроси от обществен интерес, защото така българските граждани могат да съставят информирано мнение за позициите на участниците в политическия дебат.

От Атлантическия съвет посочват: „Това е реставрация на методи, средства и стил на управление от времето на комунизма.

Организацията призовава за публично извинение от страна на Бойко Рашков.

„Бойко Рашков прекрачи дебела червена линия. Реакцията на това деяние ще покаже доколко обществото ни има имунен отговор против вируса на диктатурата.

Подобни тежки посегателства против демокрацията и свободата на словото у нас не могат по никакъв начин да бъдат премълчавани и оставяни без отговор!

Настояваме за незабавно публично извинение от страна на Бойко Рашков. Ако не го стори, призоваваме Румен Радев веднага да уволни този служебен министър", пише още в позицията им.

По-късно тази вечер Бойко Рашков коментира темата в предаването "Алтернативата" по ТV1 с водещ Светла Петрова.

„Вероятно съм прекалено доверчив може би, или пък се отнасям с доверие и ми се струва, че отсрещната страна би следвало да се държи уважително, така, както аз се държа уважително, но за съжаление не се получи. Все пак това ми беше първата проява като вицепремиер и министър на вътрешните работи, съжалявам, просто съжалявам“, заяви Бойко Рашков.