Приз "Посланик на доброто" получиха пожарникарите от Благоевград, спасили 28 души, сред които и 6 деца. Наградата беше връчена от Държавната агенция за закрила на детето.  

По време на сутрешния разбор, огнеборците получават сигнал за помощ. Трябват им секунди, за да тръгнат към мястото.
 
Едно от най-тежките дежурства през живота им е това на 10 декември. Гори апартамент, а хората в блока са заложници на огън и гъст дим. Две едномесечни близначета са блокирани на етажа над горящия апартамент.

„Човек не може да свикне с болката, това, че всеки си я преживява сам за себе си, няма как да свикнеш с болката на хората“, каза Давид Гълъбов.


Домът на семейство Иванови е негоден за живеене. Семейството е настанено в хотел в покрайнините на града.

„Беше ме страх. Помня, че с тате седяхме на терасата и чакахме да спадне пушекът, че имаше много. Аз не искам да се връщам там“, разказа Моника.


„Не могат да свикнат с мисълта, опитват се много да не се оплакват, защото знаят, че нямат много голям избор, иначе скучно им е далече от приятели, не могат да си играят. Никак не ми е до празници“, каза Румен Иванов.


Всяка сутрин учителката ги взима от хотела и ги води до училището.

А днес спасителите им получиха признание за смелостта си.

„За нас е изключително важно, изключително ценно това, което сте направили, да спасите тези детски животи, благодаря ви, връчвам ви този знак - посланик на доброто“, отбеляза д-р Елеонора Лилова, директор на ДАЗД. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!