Пожарникари спасиха елен, паднал в напоителен канал близо до сливенското село Чинтулово. В спасителната акция са се включили няколко души, които с въжета изтеглили животното на сушата. 

Снимка: bTV

Сигналът е подаден днес следобед на тел. 112, каза за bTV комисар Владимир Демирев, директор на РДПБЗН-Сливен. Екипите са отишли на място веднага. Включили са се и горски служители.

След близо двучасова спасителна акция те са извадили младия елен. Животното е плувало повече от 5 км във водата, опитвайки се да излезе, но не е успяло заради високите стени.

„Животното се движи успоредно във водата, ние наравно с него и непрекъснато мятаме въжета, направени на примка да го стигнем, да го изкараме на сушата“, разказа Неделчо Неделчев, главен специалист в РДГ- Сливен.

Еленът плувал в опит да се задържи на повърхността. Спасителната операция продължава два часа. Изтеглянето е трудно, защото еленът тежи около 200 кг.

„Хванахме го за рога с едното въже, после с другото за вратам по най-внимателния начин го изкарахме. Показа някакви минимални признаци на агресия, защото беше изтощено животното“, каза още Неделчо Неделчев.

Според горските служители еленът е слязъл до селото в търсене на храна и вода. Веднага след изтеглянето на сушата, той е пуснат на свобода. Той не е имал видими наранявания и веднага е избягал към гората.

Това е поредният случай, в който сливенските пожарникари помагат на бедстващи животни.