Пожарът във военния завод „Дунарит” е напълно локализиран. Пожарникари с дронове наблюдаваха обекта през цялата нощ, за да се уверят че няма тлеене и непосредствена заплаха за комбината и околните селища.

Собственикът на "Дунарит" Емилиян Гебрев уточни пред bTV, че тепърва ще се правят огледи и експертизи каква е причината, но според работници огънят може да е причинен от фабричен дефект в оборудването.

Снимка: btvnovinite.bg

Заводът осъмна затворен, но с отменена тревога. Тлеещите огнища в цеха за взривни вещества са потушени. Очаква се да бъде отменена забраната за влизане в „Дунарит”.

"Рано е да се каже каква е причината за пожара. От разговорите, проведени с работниците, най-вероятно става въпрос за фабричен дефект на детайл, който е изработен преди години от фирма, която е създала това оборудване”, обясни собственикът на „Дунарит” Емилиян Гебрев.

Огледът ще започне най-рано днес следобед.

Снимка: btvnovinite.bg

„Провеждат се мероприятия с работници, които са били вътре, за да видим каква е причината за огъня – дали е техническа неизправност или умишлена грешка. Към момента работим по версията за техническа неизправност”, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

Според бивши работници на завода дисциплината там е изрядна, но риск от инциденти в сектора винаги има. В момента в завода работят около 750 души.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно в населените места в близост - село Николово и град Мартен, вчера бяха предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата вчера. Достъпът от и за Николово беше ограничен през почти целия ден.

24 часа след инцидента хората в село Николово се връщат към нормалния си ритъм на живот. Повечето от тях избраха да прекарат нощта в домовете си, но за други това беше опасно.

В местното заведение хората са благодарни на съдбата, че до взрив в завода така и не се стигна.