Големият пожар, който избухна вчера в ж.к. „Студентски град“ в София, вече е напълно потушен, но районът остана отцепен до обяд.

50 пожарникари и четири водоноски гасиха пламъците осем часа. Инцидентът стана в хотел, в който бяха настанени 40 футболисти от детско-юношеската школа на ЦСКА.

Засегнат от огъня е само покривът, пламъците не са обхванали етажите. Сградата остава празна, хората са евакуирани, но улицата, която вчера беше отцепена, вече е освободена.

Днес бяха извършени огледи на пожарната и полицията, след които, евентуално, обитателите на блока ще бъдат допуснати обратно в него, за да приберат имуществото си.

Разследването продължава, засега се работи по версията късо съединение в едно от мокрите помещения.

Дежурни екипи на пожарната и полицията са били пред блока през цялата нощ, за да са сигурни, че пламъците няма да тръгнат отново.

„Слава Богу, всички са добре“, каза директорът на детско-юношеската школа на ЦСКА Стефан Яръмов.

Той разказа, че много деца, а и от ръководството на клуба, се свързали с него и поискали да подслонят младите спортисти, останали без покрив, но веднага са били взети мерки и са били подсигурени хотели.

Школата държи целия последен етаж на сградата и там са настанени около 40 деца, но в момента на пожара са били само половината. Нямало паника, имало достатъчно време всички да излязат.

Имам уверението от собствениците, че следобед ще бъде подсигурена нова кооперация, в която децата да бъдат настанени, каза Яръмов.

Най-важното е, че всички са живи и здрави. По отношение на материалната част трагедията голяма, посочи той. Пожарникарите са изсипали над 90 тона вода, за съжаление, всичко, което е било вътре, е почти унищожено, посочи Яръмов.

Снимка: bTV

Имаше само дим в помещението, в което се намират бойлерите, и изобщо не изглеждаше, че е толкова сериозен пожарът. Около 20 минути само тлееше, но изглежда е обхванал и вътрешната част на покрива, който е направен от материали, които са лесно горими и трудно гасими, разказа той. След 40 – 50 минути пожарът стана доста голям, а след час обхвана целия покрив.

„Стана ми жал за пожарникарите, като видях с каква техника работят, те нямат никаква техника, доколкото разбрах, имало само две пожарни със стълби в София – каза Яръмов. – Пожарната, която беше със стълбата, по едно време маркучът ѝ изби, спря водата – нещо трагично е. Ние в България говорим за много работи, но най-основните почти никой не ги споменава – че нямаме техника да реагираме на такива пожари. Смятам, че ако бяха оборудвани, имаха необходимата пяна, която гледаме на Запад, този пожар щеше да е потушен за половин-един час. Тези хора работят при някакви примитивни условия“.

Вижте повече във видеото:

В сградата в момент не е безопасно за влизане, каза Краси Димитров от дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Според Цветомир Владимиров, собственик на строителна фирма, обаче пожарникарите са нанесли много щети „с абсолютните си неадекватни действия. Дребен пожар  целият покрив е изгорял и щетите, които са нанесли, са значително по-големи. И продължават да нанасят сега щети с бездействието си и отцепването на целия район“.