Пожарът в Сакар планина е локалиризан. Обстановката обаче продължава да е неспокойна, тъй като навътре в гората все още има тлеещи огнища.

Пламъците, които се разгоряха между свиленградските села Дервишка могила, Левка и Студена изпепелиха около 500 дка горски масив. Местността е трудно достъпна, поради което, освен пожарникари и горски, в гасенето се включи и военен хеликоптер.

Снимка: Мария Георгиева

Това е десети пожар в Сакар планина в рамките на 10 дни, а от пожарната служба съобщават, че всеки ден в Хасковска област има поне по 10.

Снимка: Мария Георгиева

В неделя пламъците лумват малко преди обяд от две места, край пътя. Огънят бързо навлиза в гората и за кратко обхваща близо 250 дка, част от които 50-годишен боров масив.

На помощ се включиха и доброволческите отряди към община Свиленград, които влязоха в гората с тупалки. Полицията работи по версията за пожар, предизвикан по невнимание. Собственикът на трактора, който се предполага, че е разпалил едното огнище на пожара, е разпитан. Предстои проверка на техническото състояние на машината.