Тежка обстановка край границата с Турция. Властите са в готовност за нова евакуация на хасковското село Присадец заради силния пожар в региона.

Снощи с коли и бусове хората бяха превозени до близкото село Радовец.

Днес огънят отново настъпва, а силният вятър затруднява гасенето. Бедствено положение вече е обявено и за община Свиленград, защото огънят се насочва натам.

Огънят се раздели на два фронта. Първият е до селата Радовец, Филипово и Присадец. Пожарникари и над 20 горски се опитват да го спрат като палят насрещен огън.

Снимка: Дани Атанасова

Силният вятър пренесе пламъците към селата Варник и Маточина, където е вторият фронт на пожара. Натам се насочиха голяма част от екипите.

Идват булдозери от мини “Марица -Изток”, ако се наложи ще евакуираме селата Варник и Маточина, където огънят настъпва. Нашите приоритети са да запазим живота на хората, да не допуснем огъня до селата и да опазим съоръженията по границата”, заяви за bTV гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

На терен са 18 пожарни коли от цялата страна, но комисар Николай Вълчев - директор на пожарната в Хасково, каза, че имат нужда от още подкрепления.

Според него огънят е извън контрол, а целта е да бъдат спасени селата и да евакуират хората, ако се наложи. Дойде и хеликоптер. 

До 15 ч. военнослужещите от ВВС изпълниха 40 водохвърляния в гористата местност между селата Лесово, област Ямбол, и Присадец, област Хасково.

Днес в района между Лесово и Присадец са съсредоточени 40 души от две военни формирования на Сухопътните войски, съобщиха от Министерството на отбраната.

Втори път за 12 часа в Присадец се готвят за евакуация. Огънят е до селото и хората през сълзи напускат къщите си.

Снимка: btvnovinite.bg

Христо Костов се опитва да спаси над сто животни, които отглежда: „Не знам тия животни къде да ги карам, какво да правя – ще изгорим“, разказва той.

Пожарът тръгна от граничен пункт „Лесово“ и снощи прехвърли Тунджа. Ураганният вятър прави стихията непредсказуема и трудна за овладяване.

Заради силните пориви на вятъра огънят тръгна на широк фронт с много нови огнища.

Сред хората, които се борят със стихията, има и такива, които предполагат защо се е стигнало до сегашната ситуация.

„Заради несвършена работа – незагасен пожар три дни. Несвършена работа от Лесово, от Елхово. Не видяхме нито една пожарна да гаси там, хвърлиха усилията тук, но го изтърваха“, споделя горският Христо Чобанов.

Снимка: Дани Атанасова

Близо 10 000 декара вече са засегнати от пожара.

След 14 ч. със сирена вдигнаха Радовец по тревога, защото огънят наближава селото. Всички военни и пожарникари се изтеглиха натам.