Пожарът в Кресненското дефиле няма да повлияе на изграждането на новото трасе на АМ „Струма”. Над 13 хиляди декара гори са унищожени до момента.

Огнената стихия обхваща и части от две от петте възможни трасета за продължаване на АМ „Струма”.

Според инженерите и еколозите изграждането на магистралата няма да бъде нито възпрепятствано, нито улеснено след пожара в района.

Двата варианта, които минават през изпепелените гори, са на изток от дефилето.

Според инженери, работили по единия от проектите, бъдещият строител няма да бъде улеснен от пожара.

„Пак трябва да си се направят тези подготвителни работи, но малко е по-чисто, ще има видимост. Нито ще има влияние на строително-монтажните работи, нито на бетоните, защото инертните материали ги докарваме от други позиции”, обясни Любен Симеонов, представител на компания разработила проект за АМ "Струма".

Другите варианти на трасета предвиждат дълъг тунел и ползване на части от сега съществуващия път Е-79, както и надграждане на две платна едно над друго на места.

Пътната агенция стои зад варианта за трасе на изток с използване на сега съществуващото трасе.

„Пожарът няма да затрудни дейностите на агенцията по изграждане на това трасе, жалко за пострадалите села”, заяви инж. Светослав Голосов от УС на АПИ.

Според природозащитници щетите от пожара са значителни и трябва да се мисли за възстановяването на региона.

„За да възстановим в момента положението там, просто трябва да засадим отново горска растителност, която съхранява водата и създава почвена покривка, която съхранява водата, а това е широколистна растителност, характерна за района”, каза Андрей Ковачев.

Според еколозите за възстановяване на района можем да помолим и за пари от Евросъюза с аргумента, че искаме да опазим природата.