Потушен е големият пожар между Хасково и Димитровград. Искрата е тръгнала от акумулатор, който се е зареждал от фотоволтаични клетки в имот.

Снимка: Facebook/Hristo Totev

Това е установено от прегледа на записи от камери, съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Димитровград главен комисар Иван Пачов.

Пожарът горя в непосредствена близост до натоварения път между Хасково и Димитровград и премина в двора на близкия завод. Нанесени са щети върху инвентар и складова база в частен имот.

По думите на главен комисар Иван Пачов е горял и камион, който се е намирал в базата, както и помещение, в което е била съхранявана амониева селитра. Спасени са голяма сграда, фотоволтаичен парк в близост и база за гуми и авточасти.

Снимка: Facebook/Hristo Totev

Силният вятър следобед прехвърли пожара и в двора на завод „Язаки“ и го разпространи едновременно в много посоки, допълниха от пожарната.

 

С пламъците се бориха три противопожарни екипа - два от Димитровград и един от Хасково. По думите на гл. комисар Пачов освен бързата реакция на огнеборците за овладяването на огъня е спомогнал и фактът, че около завода тревите са били почистени. 

 

Имало реална опасност огънят да премине през пътя между Димитровград и Хасково, а от другата страна се намират строителни, складови и асфалтови бази, каза още началникът на пожарната в Димитровград и добави, че това е щяло да усложни обстановката. 

Заради опасността пътят беше затворен за около час. Огнеборците обаче са успели да се справят и с това.

Към 17 часа все още отделни места продължават да тлеят, но ситуацията е напълно под контрола на огнеборците. Продължават обходите в района.