Пожарът край село Езерово, предизвикан при теч на пропан-бутан от цистерна в сряда следобед, е бил окончателно потушен около 23:30 часа снощи след близо 7-часова борба с огъня. Това съобщи кметът на община Белослав Желязко Петров, цитиран от агенция „Фокус”.

Коловозът, където са били цистерните, е разрушен при експлозията в една от тях около 18:30 часа вчера. „Ситуацията е като след бомбардировка. Всичко е потрошено”, обясни Петров.

При вчерашния инцидент са били ранени 12 души, уточниха от пресцентъра на МВР тази сутрин. Девет от пострадалите са настанени във Военноморската болница във Варна, съобщиха от болницата. От двамата цивилни служители - М.П.К. е с 82% изгаряния и в медикаментозна кома, а П.Д.С. – с 25% изгаряния, стабилен и в добро общо състояние.

В клиниката по изгаряния на варненската болница към ВМА са настанени и 7 пострадали пожарникари – К.Й.К. – с 21 % изгаряния, Д.Ж.Д. – с 15% изгаряния, Г.С.Г. – с 11% изгаряния, И.А.Н. – с 6% изгаряния, В.Д.С. – с 5% - изгаряния, Н.Н.К. – с 4% изгаряния, и Т.П.Т. – с 3 % изгаряния.

Варненските пожарникари ще дарят кръв за пострадалите при инцидента на гара Езерово, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При нужда ще се включат и останалите служителите на пожарните служби в страната. Директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов е посетил болничното заведение, в което са настанени пострадалите служители и се е запознал с тяхното здравословно състояние, информират още от ведомството.

Тази нощ на място са пристигнали следствени органи, които са отцепили района, за да не влизат външни граждани и други хора.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев е разпоредил на Инспектората на МВР и Икономическа полиция да извършат проверки във връзка с взрива и пожара край Езерово.

Кметът Желязко Петров увери, че няма никаква опасност от ново взривяване на някоя цистерна. „Всичко още снощи е обезопасено. Остана една цистерна с бензин 20 тона, която беше спасена, както и друга с 20 тона газьол. Ситуацията е овладяна,” увери кметът.

Първоначалният инцидент беше предизвикан около 16:00 часа при прехвърляне на газ от ЖП-цистерна в автоцистерна, когато спукване на маркуч предизвика искра и пожар, при който изгоряха около 50 дка сухи треви.

Местните власти увериха, че няма опасност от замърсяване на въздуха и не е необходима евакуация на хората в околните населени места.

Влаковете още не са пуснати

Движението на 16 влака бе нарушено заради инцидента на релсите край Езерово. 150 пътника от международния влак Варна - Москва, 46 от които са деца, са били блокирани на гарата в морската столица заради аварията. Български Червен кръст им оказва помощ и заедно с доброволци и със служители на БДЖ осигуряват вода и храна.

От БДЖ информираха, че в четвъртък сутринта движението на всички влакове между гарите Езерово и Тополите остава прекъснато от съображения за сигурност по нареждане на следствените органи. По тази причина всички влакове, които пътуват в посока Варна, се движат до гара Повеляново. Влаковете, които по разписания трябва да заминават от Варна, започват своето пътуване от гара Повеляново. За всички пътници е осигурен превоз с автобуси от и за Повеляново.

Допълнително бе прекъснато движението и в участъка между гарите Синдел и Повеляново.

В 10:00 часа бе възстановено движението на влаковете в участъка между гарите Синдел и Повеляново, поради което един бърз и два пътнически влака престояваха в гара Повеляново.

Продължава превозването на пътниците с автобуси между Повеляново и Варна, тъй като все още не е възстановено влаковото движение в участъка между гарите Езерово и Тополите от съображения за сигурност

Минути преди 12:00 часа беше възстановено движението на влаковете в района на Езерово. Засега ще те преминават само по една от линиите, с изчакване. С придимство ще бъде международният влак за Москва.