Пожар е избухнал в бързия влак София - Бургас. Огънят е лумнал от локомотива. Инцидентът е станал в района на жп гара Владимир Павлов, която е товарна гара в Бургас, научи bTV от свои източници. 

Инцидентът е станал около 15:05 часа преди входния сигнал на гара Владимир Павлов в западната част на Бургас.

Снимка: Елеонора Дъбова

В 14:59 ч. на тел. 112 е получен сигнал за пожар в локомотива на бързия влак София - Бургас, съобщиха от полицията.

Запалил се е подкошов вентилатор в локомотива.

Използвани са три пожарогасителя и е задействана противопожарната инсталация. На място са изпратени два автомобила на пожарната и шестима огнеборци.

Снимка: Елеонора Дъбова

„Възникнала е някаква голяма температура при спирачката и оттам пали кабелите, които захранват вътре вентилатора. Машинистът вижда пушек през прозорчето, замирисва му, спира електровоза и забелязва пламък, който изгасва с праховия пожарогасител“, разказа експертът по транспортни инциденти Желязко Желязков.

Огънят е потушен бързо с навременната реакция на машиниста и пожарникарите. Огнеборците вече са се прибрали в сградата на РСПБЗН-Бургас. 

Във влака са пътували 80 пътници, които са евакуирани своевременно. Пътниците са били извозени с автобуси. Няма пострадали при инцидента, потвърдиха от БДЖ за bTV.

Горящият локомотив ще бъде сменен и влакът ще потегли отново, съобщиха от НКЖИ.

Припомняме, че в началото на декември 2023 година локомотив се запали на гара Тулово. Инцидентът стана в бързия влак от Димитровград за Горна Оряховица.

Заради повреда в двигателя на локомотива композицията спряла между гарите Змейово и Тулово. Малко след това от машинното отделение започнал да излиза гъст дим.

След бързата реакция на машинистите и екипи на пожарната ситуацията е овладяна. Във влака са се возили 40 пътници. Никой не е пострадал.