Повишени нива на микотоксина Афлатоксин M1 са открити след проверка на сурово мляко в София, Габрово и Видин, съобщават от агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Проверката е направена във фермерски пунктове за събиране на сурово мляко.
В пункт във видинско са намерени малко по-високи от максимално допустимите стойности на афлатоксин М1 на килограм сурово мляко. Завишени количества има и в габровски и софийски пунктове.
Суровото мляко няма да стигне до продажба в търговските вериги и ще бъде унищожено. На фермерските пунктове се налага забрана да търгуват с мляко до излизане на отрицателни за наличие на афлатоксин лабораторни проби.
Центърът за оценка на риска към БАБХ заяви, че надвишаването на допустимите количества не означава предизвикване на мигновени негативни здравни ефекти върху хората. Според информацията рискът е минимален, когато максимално допустимата концентрация е превишена с малко.
От БАБХ уточняват, че максимално допустимите концентрации определят дали стоките могат да бъдат допуснати до пазара или не. От потребителска гледна точка е важно да се избягва храната с повишени алфатоксини в дългосрочен план.
Афлатоксините са микотоксини, които могат да се появят естествено, вследствие на плесени, и които също могат да се намират в зърнените храни. Те могат да се образуват преди събирането на реколтата или по време на съхранението на фуража или храната, добавят от агенцията.