Част от основните музеи в столицата ще участват в инициативата Европейски дни на наследството в неделя, като входът им ще е свободен за посетителите.

Националният политехнически музей се включва в инициативата, като освен постоянните експозиции гостите ще имат възможност да разгледат и фотоизложбата „София, уловена във времето“ – фотографска разходка из емблематичните сгради на столицата.

Националният литературен музей също е с вход свободен, както и къщите-музеи „Иван Вазов“, „П. К. Яворов“ и „Никола Й. Вапцаров“.

В къща музей „Никола Й. Вапцаров“ посетителите ще може да разгледат изложбата „Отвъд бариерата“, с която се отбелязват 110 години от рождението на Павел Вежинов.

Музеят „Земята и хората“ ще работи с музейни билети на преференциални цени. Освен постоянните експозиции ще могат да се посетят и временните изложби „Нови постъпления 2024 г.“, „Зелената приказка на камъка“, „В чудния свят на конкрециите“ – колекция на Ванюша Иванов и „Умни минерали за умни телефони“.

 

Националният природонаучен музей ще бъде с безплатен достъп за деца до 14 години на 21 и 22 септември. Посетителите ще могат да разгледат постоянната експозиция и двете временни изложби „Съвременни предизвикателства пред българската биоспелеология“ и самостоятелната изложба на Деница Пенева „Illustratorium II“.

В неделя по случай Деня на независимостта на България и Европейските дни на наследството с отворени врати за граждани ще е и Националният археологически музей. Посетителите ще може да разгледат и временна изложба „Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.“.

Тя представя над 530 находки, открити при проучванията на солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Експонатите датират от късната праистория (VІ и V хилядолетие пр. Хр.), като са представени и предмети от късноелинистическия период и Античността.

Европейските дни на наследството се провеждат от 1985 г. насам. Според Европейската културна конвенция, подписана от 50 държави, инициативата обединява културните институции в ЕС, а в нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани.