Така наречените „детски надбавки” ще обхванат повече семейства от догодина. Това предвижда проектът на бюджет на социалното министерство.

Снимка: btvnovinite.bg

Увеличава се доходният критерий за получаване на няколко помощи - еднократната при бременност, така нареченото „социално майчинство” и помощта за първолак. Догодина те ще се полагат при доход до 450 лева на член от семейството.

Снимка: btvnovinite.bg

Сега се полагат, ако доходът е до 400 лева, т.е. и хората с малко по-високи доходи ще имат право на помощите.

„Детските надбавки” също ще се полагат на семейства с малко по-високи доходи - между 400 и 500 лева на член от семейството. За тези семейства обаче детските няма да са в пълен размер.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако децата са две и месечният доход на семейството е между 1600 и 2000 лв., ще получават 80 на сто от „детските”.

Ако доходът е под 1600 лева, ще получават пълния размер, както е и сега. Самият размер на „детските надбавки” също се увеличава.

Семейството на Тотка Христова от монтанското село Благово е с доход  до 200 лева на човек. Жената не одобрява разширяването на кръга от семейства с право на „детски надбавки”. 

„По принцип не е правилно тези, които са с по-голям доход, да вземат и детски или социални. По-правилно е такива като мен, като други семейства, които вземат по-малко доходи, да вземат детски добавки”, смята тя. 

Ще се увеличи и самият размер на детските надбавки. За едно дете - с 3 лева, за две, три или четири деца увеличението е с 5 лева.

„С тия 5 лева какво по-напред да му купя? Едно пюре е 3 лева, за 2 лева какво да му купя”, попита обаче Тотка. 

Предвижда се увеличение и на гарантирания минимален доход, който сега е 65 лева и не е пипан от 2009 г. Ръстът ще е с 10 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Той ще увеличи броя на хора с право на енергийни помощи, тъй като достъпът до тях зависи от този доход. Ще се повиши и размерът на еднократната помощ, която държавата отпуска при инцидентно възникнали нужди, като при бедствия например.

По-високи ще са и интеграционните добавки за хората с увреждания.

Мариетка Димитрова е сред тези хора - с 96% ТЕЛК. Получава около 20 лева месечни интеграционни добавки, които ще се увеличат с няколко лева.

„Смешна е новината, жалко е, това е подигравка с хората. С тези пари по никакъв начин не можеш да се интегрираш в обществото, да си покриеш елементарни нужни, да се чувстваш като „бял човек”, категорична е тя. 

Хората с увреждания настояват добавките им да зависят от линията на бедност, а не от гарантирания минимален доход.

Снимка: btvnovinite.bg

За догодина социалното министерство предлага линията на бедност да се увеличи със 7 лева и да стане 321 лева.