Повече пари за осигуровки да плащат земеделците. Сумата се предлага да скочи от 420 на 710 лева.

Минималната пенсия за стаж и възраст се увеличава на малко над 392 лева през юли. Това става ясно от проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за годината, който вече е утвърден от Надзора на Националния осигурителен институт.

Увеличението е в резултат на осъвременяването на пенсиите, което се прави всеки юли. Тази година то ще бъде с 6,1%.Така минималната пенсия ще нарасне на малко над 392 лева, а социалната за старост - на малко над 180 лева.

От април се увеличава минималното обезщетение за безработица - от 12 на 15 лева на ден. Максималният размер обаче се запазва.

Също от април - майчинството за втората година става 710 лева.

Освен максималният осигурителен доход, скачат и някои минимални. Хората, които се самоосигуряват, от април ще го правят на минимум 710 лева вместо на досегашните 650.

Най-драстична е промяната при земеделците - при тях прагът скача от 420 на 710 лева.

Юлия Пенкова и съпругът ѝ отглеждат лавандула и като земеделски стопани се осигуряват на минимума от 420 лева. Всеки от тях внася по около 131 лева месечно за осигуровки. Предложението минималната сума за осигуряване да скочи на 710 лева изправя семейството пред дилема дали да продължи дейността си.

„Просто единият ще престане да бъде земеделски стопанин и да упражнява дейността, няма да си внася съответни осигуровки, за да можем да покрием двойно по-големите на другия член на семейството“, обяснява Юлия.

Последните години са трудни за бизнеса на семейството, заради лоши климатични условия, намалено търсене на продукцията и понижение на цената ѝ.

„При тези ниски изкупни цени, при липсата на интерес да ти купят продукцията, ти оставаш без абсолютно никакви доходи и да бъдеш принуден да плащаш, непосилни са“, казва Юлия.

Експерти прогнозират, че вероятно предложението ще претърпи корекции в Парламента, каквито са се случвали и в предходни години. Така скокът няма да е толкова голям.

„Разбира се, че парламентът отново вероятно ще последва популистката си политика, която следва от години. Защото да се съгласиш да се осигуряват хората на някакви абсолютно ниски нива, означава, че ти им обещаваш в бъдеще само минимална пенсия и нищо друго“, казва Иван НЕйков от Балканския институт по труд и социална политика.

А работодатели критикуват целия проект на бюджет - заложените промени не са аргументирани и не е ясно какви проблеми решават, казват от стопанската камара. „Когато ние не виждаме кой проблем решаваме, не разбираме защо се дават тези пари, дълбоко не сме убедени, че след пет години, правейки същите политики, няма да имаме същите проблеми“, коментира Мария Минчева, зам.-председател на БСК и член на НС на НОИ.

Проектът предстои да се разгледа от Тристранния съвет, след което и в Парламента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!