Потребителите ползват дебитните си карти основно за теглене от банкомат, а голяма част от българите не са наясно с възможностите на сметките си, както и клопките.

Според информацията на банките над 80% от българите имат дебитни карти. 66% ги използват за превод на заплата и 55% за теглене на пари в брой.

Оказва се, че 2/3 от хората получават заплатите си по тях и се ограничават изцяло с това. Все още използваме картата си като начин да се сдобием с пари кеш или 55 на сто от българите само и единствено теглят пари от банкомат.

Най-често теглените суми са между 100 и 200 и между 300 и 400 лева месечно, като повечето българи теглят пари между 2 и 5 пъти в месеца. Всъщност дебитните карти предлагат още много възможности.

Всъщност плащаме до 1,50 лв. всеки месец за поддръжка на сметка. Удържат ни до 1 лев за теглене от банкомат. Но можем и да печелим - дебитните ни карти всъщност са един вид депозити, които трупат лихви на сумата в зависимост от банката.

"Понякога лихвата може да бъде твърде ниска - например 0,1% годишна лихва, което граничи с това все едно да няма лихва. Но пък може да достигне и 4-5%", обясни специалистът Иван Стойков.

Дебитната карта може и да се застрахова. Два лева на месец покриват риска от кражба или загуба, дори могат да ви възстановят парите от открадната стока, ако си пазите касовата бележка при покупка през посттерминал. Банките отчитат, че безкасовите плащания се увеличават, но все пак средно българинът ги ползва по-малко от 2 пъти в месеца.

"Средната транзакция на клиент е 1,6 ежемесечно като 0,5 са именно свързани с безкасови плащания", заяви Мартин Богданов, директор "Персонално банкиране и депозити".

Двама германци пък създадоха цяла песен чрез звуците, които могат да изкарат от дебитните карти и сега печелят пари от това.

Полицията обръща внимание, че последният модерен начин за източване на пари е чрез дубликати на известни сайтове или т.н. "фишинг". Много клиенти по грешка влизат във фалшивия сайт и при поръчка оставят всички данни от картата и дори ПИН - кода. Измамниците препращат заявката на клиента до истинския сайт, човекът си получава поръчаното и дори не разбира за измамата.