Постоянен арест за мъжа, задържан за убийството на съпругата си, постанови Варненският окръжен съд.

Снимка: btvnovinite.bg

Жената е била подлагана на продължително домашно насилие. Тя е подавала няколко жалби за домашно насилие срещу съпруга си. Впоследствие обаче тя съобщавала в полицията, че отношенията им са се подобрили.

Защитата на Борислав Николов потвърди, че е възникнал скандал със съпругата му Кремена, но отрече той да е извършил побой и убийство.

Снимка: btvnovinite.bg

Повод за скандала, завършил със смърт, е спор за имущество, което обвиняемият искал да изнесе от общото жилище, стана ясно по време на съдебното заседание. Според защитата, когато Борислав Николов напуснал апартамента заедно с майка си, съпругата му е била в съзнание.

Мъжът не е осъждан и няма криминални регистрации.

Прокуратурата изтъкна агресивно поведение на мъжа през целия период на брака, доказано с многократни предупреждения с полицейски протоколи. Скоро след подаването на жалби обаче Кремена ги оттегляла.

Служебният защитник на обвиняемия - Енчо Енчев, потвърди, че е имало скандал. "Три шамара е имало и той го е казал още в досъдебното производство, нищо повече", посочи Енчев.

Според Радослав Лазаров - говорител на Окръжната прокуратура, авторството на деянието е установено в достатъчна степен понастоящем със събраните до момента доказателства, за да може съдът да го прецени и да вземе най-тежката мярка за процесуална принуда.

Снимка: btvnovinite.bg

Хюсние Хюсеин е жертва на домашно насилие, стигнало до опит за убийство. Признава, че и тя е оттегляла жалбите си.

Всяко оттегляне на жалба не трябва да спира институциите да работят с тези хора – да работят както с мъжа, така и с жената, апелира Хюсние Хюсеин.

Пострадалите жени могат да изискат съдебна заповед за незабавна защита.

Първата мярка е да се въздържа извършителя от домашно насилие, следващата – извеждане на насилника от съвместно обитаваното жилище, обясни адвокат Красимира Атанасова.

В случая на Кремена до тези мерки така и не се стига. За смъртта на жената обвиняем е само съпругът й. След побоя, той е извикал майка си, за да приберат багажа му. Засега тя не е подведена под отговорност. 

Макар че задържаният няма да бъде съден по новите разпоредби на Наказателния кодекс, които криминализират домашното насилие, той е обвинен в най-тежкото престъпление – умишлено убийство по особено жесток начин. Наказанията и при двете обвинения са еднакви.