Капитанът на „Вера Су“ и вторият му помощник остават за постоянно в ареста, реши Апелативният съд във Варна. Решението на втора инстанция не подлежи на обжалване.

Защитата на двамата моряци поиска да бъдат поставени под домашен арест, като представи договор, с който корабособственикът е наел квартира, където те да останат.

Въпреки това Апелативният съд във Варна сподели доводите на първата инстанция, че могат да се укрият.

В залата 59-годишният капитан на „Вера Су“ – Хайдар Ергюн, обяви, че от 40 години е в морето и за първи път му се случва нещо подобно.

Изрази съжаление за катастрофата и завърши с думите: „Все още съм капитан на „Вера Су“, защото един капитан не изоставя кораба си“.

26-годишният втори помощник Кемал Айхан сподели, че все още е в началото на кариерата си и иска да изчисти името си, за да върви нагоре в професията.

Екипажът напусна плавателния съд на 6 октомври по искане на капитана.

Двамата мъже са привлечени към наказателна отговорност за това, че на 20 септември 2021 г., в акваторията на Черно море в района между село Камен бряг и КК "Русалка" са допуснали да заседне кораб, плаващ под панамски флаг. С това е била създадена опасност за живота на други лица и за значително повреждане на чужд имот, припомнят от съда.