Собственикът на „Вера Су“ все още не е обявил решението си за съдбата на кораба, въпреки че му беше даден краен срок до 17 ч. вчера. Единственото, което са съобщили от компанията на българските власти, е, че не могат да изпратят екипаж, който да се качи на заседналия плавателен съд.

Междувременно днес започва операцията по разтоварване на кораба. В понеделник е извършен допълнителен оглед на плавателният съд и той е укрепен допълнително.

Планира се специална баржа да бъде прикрепена с външна хидравлика към заседналия кораб, като така ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд, тъй като машинното му отделение ще бъде наводнено.

Втечненият карбамит ще бъде разтоварен в специален танкер с помпи, а сухата част от товара, ако има такава, ще бъде натоварена на вагони на пристанище Варна.

За осъществяването на операцията ще се работи на 24-часов режим, за да се използва прозорецът от хубаво време, който ще продължи едва 3-4 дни, според прогнозите на метеоролозите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!