Постепенно се нормализира ситуацията с хладилните камиони на българо-турската граница при ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от областната администрация в Хасково след инспекция на областния управител на Хасково Катя Панева.

Постоянно се поддържа комуникация с турските гранични власти, за да се избягва струпване на превозни средства. Информация постоянно се подава и от българска страна, а предварителното изготвяне на документите също ще става по-бързо.

По думите на Панева след броени дни ще се увеличи бройката на камионите, които се обработват, като първоначалното забавяне е преодоляно.

До струпване на специализирани превози пред турския ГКПП "Капъкуле" се стигна, след като бе прекратена работата на частната лаборатория за фитосанитарен контрол на "Капитан Андреево", а дейността бе поета от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В рамките на 24 часа вчера са обработени 701 тира. В рамките на десетина дни от такси от товаро-разтоварна дейност над 700 хил. лева са влезли в държавния бюджет.

Предстои да заработят и фирми за спедиторски услуги, които са сключили договори с турски превозвачи. Те трябва да бъдат регистрирани и в системата Traces, която проследява вноса и износа. Към момента има известно забавяне, тъй като пробите се карат до София, но скоро резултатите ще излизат в рамките на час, тъй като ще се правят на място.

Съдействие се оказва от всички държавни служби в област Хасково. Осигурено е и помещение на самата митница, където ще се позиционира самата лаборатория. Подсилени са и смените, за да се помага допълнително на БАБХ за регулацията на тировете, се допълва в съобщението.