Православният свят ликува. Празнуваме Възкресение Христово! На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността.

Храмовете у нас останаха отворени, но при строги мерки за безопасност. Много по-малко хора посетиха църквите. В повечето имаше създадена организация за спазване на дистанция. За първи път не се позволяваше целуването и докосването на икони.

От мерки за сигурност богослужението започна пред храма „Св. Александър Невски“. Полицейското присъствие беше засилено. 

Под съпровода на тържествен камбанен звън точно в полунощ Негово Светейшество патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение.

"Христос Воскресе, Воистина Воксресе! Макар и днес по Божие допущение заедно с целия свят и ние да преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и да скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник, нищо не може да помрачи нашата Пасхална радост“, каза Негово Светейшество патриарх Неофит.

Пред храма вярващите получиха и частица от миналогодишния Благодатен огън.

На богослужението за Второ Възкресение един и същ евангелски текст се прочете на различни езици, за да се разнесе по целия свят новината за Христовото Възкресение.

Част от вярващите изчакваха, докато се освободи място в храма.

Западно и средноевропейския митрополит Антоний поздрави всички православни българи, които спазваха дисциплина в храмовете.

„Те показаха на дело и на Цветница, и на Възкресение, през Страстната седмица и сега, че можем, българите, да бъдем дисциплинирани. Поклон пред тях!“, заяви отец Антоний. 

Как страната посрещна Възкресение Христово?

Около 150 християни се събраха пред най-големия храм "Св. Кирил и Методий" в Бургас, за да си вземат от благодатния огън. Празничното богослужение се прожектира на големи екрани, а на площада имаше стикери за спазване на дистанция от 2 метра.

Въпреки засиленото полицейско присъствие и във Варна. Видимо не през цялото време отстоянието между хората се спазваше.

В Бачковския манастир имаше хора без маски. При раздаването на Благодатния огън всички се стараеха да спазват дистанция, но все пак се струпваха на по-малко от метър един от друг.

В Пловдив службата се излъчваше и онлайн.

"Ние сме може би единствената държава, която не затвори храмовете този ден. Нашата държава, нашият министър-председател, нашият президент, победи най-опасните вируси, ония, дето биха заразили и убили човешката душа", заяви дядо Николай.

В Русе стотина вярващи посрещнаха възкресението пред храма.

За да разделят потока от вярващи пред църквата „Св Архангел Михаил“ в Хасково имаше оформени сектори.