Днес е Възкресение Христово - Великден, който е най-големият празник за всички християни, наричан празник на всички празници.

На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността. Празникът у нас премина под строги мерки за сигурност, заради пандемията от COVID-19.

Посрещнахме Възкресение! Патриарх Неофит възвести Рождество Христово. Службата започна отвън заради противоепидемични мерки, Благодатният огън беше пренесен от Синодалната палата до храм-паметника „Александър Невски“ и отвън на площада беше раздаден на миряните.

Снимка: Ладислав Цветков

Архиереите призоваха да не се поддаваме на отчаянието. По традиция празничната литургия бе отслужена от патриарх Неофит пред храм-паметник „Александър Невски“

Снимка: Ладислав Цветков

Заради мерките срещу разпространението на коронавируса тази година службата се проведе пред храма. Полицейското присъствие пък беше заселено
В сравнение с предишни години – хора почти няма. А тези, които все пак са дошли – са на 2 метра разстояние един от друг.

Снимка: Ладислав Цветков

Димтрина Иванова всяка година е пред храм-паметника на празника. Този Великден не прави изключение, въпреки разпространението на коронавируса.

За първи път от много време българка делегация не пътува до Ерусалим, за да донесе Благодатния огън. В храмовете се пази Благодатен огън от миналата година и беше раздаден на вярващите.

Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Митрополитската катедрала "Св. Неделя" по традиция събира вярващите столичани. Само днес веднъж в годината един и същи евангелски текст се чете в храма на различни езици.

Смисълът е словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи и до цялото човечество.

Как вярващи от цялата страна посрещнаха Възкресение Христово в храмовете

Около 150 християни се събраха пред най-големия храм "Св. Кирил и Методий" в Бургас, за да си вземат от благодатния огън. Празничното богослужение се прожектира на големи екрани, а на площада имаше стикери за спазване на дистанция от 2 метра.

Въпреки засиленото полицейско присъствие и във Варна, видимо не през цялото време, отстоянието между хората се спазваше. 

В Бачковския манастир имаше хора  без маски. При раздаването на Благодатния огън всички се стараеха да спазват дистанция, но все пак се струпваха на по-малко от метър един от друг. 

Засилени мерки за сигурност и в Русе. 100-ина вярващи посрещнаха възкресението пред храма. 

За да разделят потока от вярващи пред църквата „Св. Архангел и Михаил“ в Хасково имаше оформени сектори.

50 богомолци посрещнаха Христовото Възкресение във Велико Търново.

Вирусът и мерките за сигурност не спряха и вярващи в Смолян и Враца. 

Според православната традиция вярващите разменят поздрава "Христос Воскресе" - "Воистину воскресе" през следващите 40 дни.

38 570 българи празнуват пък имен ден на Великден тази година.

Именици са Велико, Велко, Велка, Величка, Величко, Велика, Велик, Велин, Велислав, Велислава, Вили, Вельо.