Новият американски посланик – Херо Мустафа и семейството й, пристигнаха в София. 

„Посрещнахме посланик Мустафа в новия й дом с хляб, шарена сол и мед”, написаха във Фейсбук от американското посолство в България. 

Херо Мустафа е новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България. Тя замени на този пост Ерик Рубин, който напусна страната ни, за да заеме по-висока позиция. 

Родената през 1973 г. Херо Мустафа произхожда от кюрдско семейство от Ербил, Ирак. Има бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Омъжена е и има две деца. 

Снимка: U.S. Embassy Sofia/Facebook

Кариерата й започва в неправителствения сектор, като работи в Босна, преди да постъпи във външното министерство, където е била на различни позиции по линия на човешките права, отношенията с Иран и Ирак и т.н. Съветвала е вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия Изток, а през последните години е била втори човек в мисията на Вашингтон в Лисабон.

Вчера нейно превъзходителство посланик Херо Мустафа положи клетва в Държавния депатртамент във Вашингтон като посланик в България.

На церемонията присъстваха и бившите посланици Ерик Рубин, Родерик Мур, Марси Рийс, Джеймс Уорлик, както и българският посланик в Съединените щати -  Тихомир Стойчев.