Стотици българи заедно с хиляди други европейци са блокирани на границата между Великобритания и Европа. Българското посолство в Лондон се оптива да окаже съдействие на нашите съграждани. 

По разпореждане на посланик Марин Райков екип на консулската служба цял ден е бил на място, за да осигурява храна и вода за българите, попаднали в капана на затворената граница.

Втори ден Великобритания е под блокада заради новия щам на COVID-19. Държавите, които забраниха пристигащите полети от Острова, надхвърлят 50. 

За периода от 20 до 26 декември 30 полета от и до България на различни авиокомпании са били напълно разпродадени. Това показва проверка на посолството ни във Великобритания, обясни по телефона за bTV завеждащият консулската служба на страната ни в Лондон Николай Ванчев.

В момента посолството проучва колко са българските граждани, които биха се възползвали от идеята да се приберат в родината при организиран чартърен полет – но при условие, че се съгласят да бъдат поставени под 10-дневна карантина. Към момента под 50 души са изявили желание.

Екипът на посолството днес е посетил няколко паркинга за тирове на Острова, където блокирани остават около 200 тежкотоварни камиона.

На улицата в изчакване остават и семейства, които са пътували към България с личния си автомобил. Сред тях има и 8 бебета, както и едно дете на 8 месеца. Всички те са в добро състояние и на оживен район с достъп до стоки от първа необходимост, обясни Ванчев за bTV.

Междувременно Европейската комисия излезе с позиция, която гласи, че всяка забрана на транспортни услуги, като например забрани за полети или влакове, следва да бъде прекратена.

Очакванията са тази нощ границата между Великобритания и Франция да бъде отворена.