Скандал заради Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към министерството на правосъдието започна още в първите минути на последния пленарен ден.

Това е единствената законова промяна, извън актуализацията на трите бюджета на страната, която 46-ото Народно събрание може да доведе докрай в двумесечната си работа. Обсъжданията по превърналия се в спорен законопроект очаквано протичат с остри реплики в пленарната зала.

„Закон за осветяване на защитени свидетели - целта е тези свидетели да бъдат отстреляни някои олигарси, това искат. Това е една мръсна поръчка - можете да преместите бюрото и в земеделското министерство“, каза Хамид Хамид от ДПС.

Изказването на ДПС предизвика остри реакции.

„Съдейки по писъците, раздавани от определена парламентарна група, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов“,, коментира Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

„Мястото на бюрото е в МП, а не главния прокурор да си има хора, които нарича свидетели. Прехвърлянето не към земеделието ще възстанови справедливостта“, заяви Радостин Василев от ИТН.

Партиите се скараха и за това дали този законопроект е най-съществената част от съдебната реформа.