Последен работен ден за кооперативните и цветни пазари, преди да ги затворят за Великден.

Те ще останат затворени на 17,18 и 19 април. Търговските обекти за хранителни стоки и аптеките на територията на пазарите ще имат право да работят при спазване на противоепидемичните мерки. 

Пазарният ден започна с опашки, но при спазване на мерките за дистанция между клиентите. 

Снимка: btvnovinite.bg

На Женския пазар в столицата имаше голям брой клиенти, но те пазаруваха при стриктно спазване на противоепидемичните мерки – спазваха дистанция и бяха с маски. Движението през тържището се регулира от общински служители.

На входа има КПП, а охранител пропуска хората. Клиентите споделиха, че чата по няколко минути преди да бъдат допуснати. Допълниха, че предпочитат да напазаруват за празника от пазара, защото цените са по-евтини, а стоките по-качествени. 

Снимка: btvnovinite.bg

Търговците посочиха, че са заредили малко стока, за да може да я продадат в рамките на деня.

Първоначалната идея беше пазарите да се затворят за неопределено време. Със заповед на здравния министър от вчера - ще отворят в понеделник.

Търговските обекти за хранителни стоки и аптеките на пазарите ще продължат да работят и на празниците, но при спазване на всички противоепидемични мерки.

На извънредно заседание Столичният общински съвет взе мерки за подпомагане на наемателите на кооперативни пазари.

Освобождават се от наем всички търговци, които са спрели работа. Три месеца, след като се възстанови дейността им, ще плащат половината от наема, но само тези, които не са работили поне през половината време от извънредното положение.