Последен ден от изискването за зелен сертификат у нас. От 21 март отпада условието той да бъде показван при ограничавани до момента дейности и мероприятия в страната. Как се развива заразата и има ли интерес към ваксините?

От утре започва поетапното разхлабване на COVID мерките у нас. В магазините и заведенията и закритите обществени места ще се влиза без „зелен сертификат”.

От утре също висшите учебни заведения стартират обучението пристътвено при определени условия - лекциите да се провеждат при заетост на помещенията до 50%, както и дезинфекция и носене на защитни маски.

На фона на отпадащия зелен сертификат главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че у нас се забелязва малък ръст на заболеваемостта, който обаче предвид протичнането на заболяването не е притеснителен.

Спад обаче бележи и интересът към ваксинацията.

Данните за изминалото денонощие показват, че броят на новозаразените е под 1000, при направени близо 8000 теста, а процентът на положителните проби е 11,7. Излекуваните са 518. Битката с вируса са загубили 6 души.

В страната за последните 24 часа са поставени 523 дози ваксина. В лечебно заведение остават малко над 2000 души. Пациентите в интензивни отделения са 225.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!