През изминалата година натискът над нашата граница нарасна рязко и действията на мигрантите стават все по-агресивни, каза президентът Румен Радев по време на брифинг в Елхово. Той е заедно с канцлера на Австрия Карл Нехамер. 

Ние сме изправени пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти. С центрове и клонове в различни държави членки на Европейския съюз. Немалко от заловените на наша територия трафиканти са граждани на държави членки на ЕС, добави той.

"Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме", добави Радев.   

Той подчерта, че нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. 

“България в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство”, каза държавният глава.

"Ние сме построили изцяло с наш бюджет ограда по границата с Турция. По продължение на цялата граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за наблюдение", уточни Румен Радев.

"В рамките на само четири месеца загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция", уточни държавният глава. 

Според него турския президент Реджеп Ердоган е поел ангажимент да охранява по-стриктно границата от турска страна.

"Защитата на българо-турската граница е и защита на границата на Австрия"

"Защитата на българо-турската граница е и защита на границата на Австрия. Трябва да има активни действия по осъществяване на това партньорство. Австрия ще подкрепи пред Европейска комисия предоставянето на България на 2 млрд. евро за подсилване охраната на границата. Тези средства ще бъдат използвани за техника и инфраструктура", каза Нехамер. 

По думите му се работи за борбата с организираната престъпност и каналджийството на хора. Според него трябват законови промени на европейско ниво. 

"Шенген се намира в голяма криза" 

“Трябва да се изправим пред факта, че системата на Шенген в момента се намира в голяма криза. Шенген би трябвало да означава, ако тя функционира, вътре в това пространство не би трябвало да има граничен контрол. Австрия, въпреки че е вътрешна граница на Шенген, контролира с гранични служители от полицията и армията границата със Словакия, Унгария и Словения”, заяви Нехамер.

Това очертава, че има голям проблем, който можем да решим само заедно. Трябва да укрепим защитата на границата и да имаме реален резултат за намаляване на мигрантите във вътрешността на Шенгенското пространство, каза той.

Радев: Охраняваме външните граници на ЕС по-добре, отколкото редица страни в Шенген

Румен Радев от своя страна заяви, че високо оценява подкрепата на Австрия за справяне с нелегалната миграция. Той бе категоричен, че напълно разбира позицията на Австрия за ветото за Шенген на България и Румъния.

„Но и споря с него за следното: това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа, не означава, че България и Румъния трябва да стоят извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС, и то по-добре отколкото редица шенгенски държави“, каза президентът. 

“Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на ЕС – свободното движение. Мисля, че не е справедливо България и Румъния да бъдат извън Шенген, защото от това губят нашите икономики. Губи и Австрия, защото тя е инвеститор №1 у нас”, каза Радев.