Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Света Неделя", съобщиха от Българската православна църква.

Поруган бе гробът на Българския патриарх Неофит

Кръстът е изваден от гроба и част от него е счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба на патриарх Неофит.

Снимка: Светия синод

Органите на реда са уведомени за случая и се предприемат действия по издирването на извършителите.

На 21 април, неделя, в храм "Света Неделя" ще бъде отслужена Заупокойна света Литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на Българския патриарх Неофит, съобщиха от БПЦ.

Поруган бе гробът на Българския патриарх Неофит

Патриарх Неофит почина на 13 март на 78 години. В края на миналата година той беше приет във Военномедицинска академия с белодробно заболяване.

Тленните му останки бяха положени в пространството пред митрополитския храм „Света Неделя“, в непосредствена близост до гроба на българския екзарх Йосиф I.

Оказва се, че това е второто скверняване на гроба на патриарх Неофит, обясни пред bTV Белоградчишкият епископ и викарий на Софийската митрополия.

„Такова нещо имаше в събота срещу неделя. Фенерът беше счупен. Оскверняването на храна вътре и отвън ежедневно се случва от дрогирани или хора с ментални проблеми, които са се отдали на алкохолизъм. Дано е това, а не нещо по-сериозно. За жалост, в полицията се събират само документи и папки, но няма никакво разрешение“, допълни той.