Защитници на култовата местност „Германката” се събират на пореден протест. Те настояват за достъп до скалите и да спре разрушаването им.

Напрежението тук започна преди около два месеца, когато бяха поставени заграждения и беше спрян достъпът до фиордите. В момента строителството на две вили с басейн на брега на морето вече е в разгара си. Скалните образувания имат сантиментална стойност за поколения местни жители.   

Двата декара на брега на морето са придобити през 2002 г. за 1000 лв.. Тогава е променен и статутът на земята в защитената местност от земеделска в урбанизирана. Собственикът решава да строи миналата година – две вили с басейн.

Снимка: btvnovinite.bg


„Гласуван е ПУП от 2017 г., който урежда достъпа до самите частни имоти, но не и до „Колокита”  и до местност „Германката”. Просто ни заблуждават по този начин”, коментира Аристотел Заракян, ИК за защита на „Германката”.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи заяви в ефира на bTV, че достъпът до скалите няма да бъде отрязан.

„С фирмата сме се разбрали да има право на преминаване, до края на тази седмица ще се подпише договорът. Аз не съм съгласен с този казус, тези 50 кв. м., които той ги отцепва от неговия имот или ще ги дари на Общината, или ние ще и купим. Достъпът до „Гермнката” ще го има”, каза още Рейзи.

Снимка: btvnovinite.bg


От фирмата обясниха, че археологическите проучвания са приключили и имат разрешение от Министерство на културата да строят. Задействали са и процедура за учредяване на право за преминаване до скалите. 

„До няколко месеца ще стартира учредяването на самата алея с ПУП и прехвърлянето ѝ, като вид на дарение на Община Созопол. И всеки може да си минава, на където иска, както да скача в морето, така и да го гледа”, посочи.

Снимка: btvnovinite.bg

Защитниците на фиордите са събрали над 500 подписа и са готови да заведат дело срещу държавата, ако не ги опази от разрушаване.