В поредния ден с антирекорд на заразените с COVID-19 данните изглеждат така: при малко над 4400 теста положителен резултат са дали 1024 души, или 23%. 

Излекуваните са 210, а починалите за денонощие – 22.

От четвъртък – 22 октомври, маските на открити обществени места у нас стават задължителни. 14-дневната карантина пък става 10-дневна, но ако контактните не са развили симптоми. Мерките ще са в сила до края на ноември.

От следващата седмица ще заработи и логистичен център, който ще решава проблеми, възникнали в болниците, като например дефицит на легла, кадри или лекарства.

Една трета от леглата за COVID болни в столицата вече са заети. В Александовска болница легла във второто специализирано отделение за лечение на коронавирус няма само два дни след разкриването му.

Заради разрастващата се епидемия от лечебното заведение призовават за спазване на мерките.

Експертните съвети към министерството и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев също са призовали за връщане на маските на открито, затова и от четвъртък те ще са задължителни. Очакванията са заболеваемостта да спадне с около 30%.

Други нови мерки засега не се предвиждат, категоричен беше министърът.

По-строги ограничения могат да въвеждат областните щабове. А училищата засега остават на присъствен режим.

От днес Университетът за национално и световно стопанство в София преминава на дистанционно обучение за седмица.

В Гоце Делчев и Ловеч пък въвеждат вечерен час за учениците – забранява се на непълнолетните да излизат между 21 ч. вечерта и 6 ч. сутринта. Преустановява се провеждането на групови празненства на закрито.