603 са новите случаи на COVID-19 в България за изминалите 24 часа. Най-много са от София, Пловдив и Бургас.

В няколко града на страната отделенията за пациенти с коронавирус са запълнени или пред запълване, но има готовност да се разкрият още легла за болни.

Проверка на bTV показва, че запълнени или пред запълване са отделенията в болници в Бургас, Шумен, Габрово, Ямбол, Хасково, Благоевград, Гоце Делчев и Враца, но се работи активно по разкриването на допълнителни легла.

В болница са вече 1484 души. Още 10 души са починали – сред тях мъж на 42 г., за когото няма данни да е имал придружаващи заболявания. 37 са новоизлекуваните.

Все още не се обмисля въвеждането на нови мерки на национално ниво, но местните щабове могат да въвеждат такива. Например Община Благоевград, която попада в най-рисковата червена зона, от утре забранява сватби, кръщенета и друг тип тържества, на които се събират много хора.

Перник, който попада в жълтата зона, празнува. Понеделник е празникът на града, а тържествата започнаха още от тази седмица. Пандемията не притеснява нито търговците, нито посетителите. Хора се редят и пред скарата на открито, и пред сергиите.

Кулминацията е утре. Тържества ще има през целия ден - част от тях на закрито.

Вечерта е планиран и концерт на популярни изпълнители.

„Перник е в златната среда на заразените. Стриктно спазваме всички заповедите на министъра, имаме връчено изрично предписание на РЗИ за проявите, съпътстващи празника", каза зам.-кметът на общината Стефан Кръстев.

РЗИ призова хората да бъдат внимателни и обяви, че ще има засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки.

На другия полюс - в червената зона, където е Банско, вече се усеща ефектът от препоръката да не се пътува там.

„За нас призивът е да се спазват личните мерки, а не да не се ходи в някои области", каза Малин Бистрин от Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Банско попада в Благоевградска област, която е червена зона, но самата община има два случая на COVID-19 за последните два месеца, уточняват от местната власт.

А ето как расте броят на приетите в болница от началото на месеца:

  • 29 септември - 780 души са приети за лечение;
  • 4 октомври - в болници са вече 912 души;
  • 9 октомври – 1063 души са в настанени в лечебница;
  • 11 октомври – 1189 души;
  • 17 октомври – 1450 души;
  • Последните данни към днешна дата – 1484 души.

Така за около три седмици ръстът е почти двоен.