Проблемът със Софийското парно продължава да ескалира. Стотици хиляди домакинства в столицата останаха на студено и днес.

Без централно топлоподаване са всички абонати в кв. „Младост”, „Витоша”, „Дървеница”, „Студентски град” и „Мусагеница”.

В редакцията на bTV непрестанно получаваме сигнали, че в част от тези квартали планови ремонти на енергото са оставали някои домове и без ток за часове.

Междувременно ЧЕЗ оповести шокиращо увеличение на сметките за януари и повиши степента на готовност за реакция при аварии.

Заради липсата на отопление стотици ученици в засегнатите квартали ще имат по-дълга междусрочна ваканция с два дни. Вместо утре, те ще бъдат на училище на 13 февруари.

Само в „Младост” училищата са повече от 30.

Авариите се оказаха с невиждани размери и не е ясно кога ситуацията ще бъде овладяна, тъй като тръбите са спукани на много места.

Ето как изглежда една от тях:

На някои места температурата на водата, която изтича от тръбите е над 70 градуса. Източването на тръбите може да отнеме повече от 12 часа, обясниха от „Топлофикация” и увериха, че ще компенсират абонатите си, останали на студено повече от 48 часа.

За целта всички потърпевши трябва да подадат заявление пред дружеството.

От „Топлофикация” обясниха още, че първопричината за мащабната авария е токов удар в петък в подстанция „Лозенец”, което повишило многократно налягането в тръбите. От енергото обаче останаха изненадани и обясниха, че не знаят за подобен проблем.