Масови сигнали за злоупотреби на фирми за бързи кредити. В периода на пандемията от COVID жалбите от граждани са над хиляда, каза за bTV омбудсманът Диана Ковачева.

Снимка: bTV

На този фон неочаквано и без обсъждане депутатите приеха законова поправка - фирмите за бързи кредити да могат да събират неустойки два пъти по-високи от размера на дълга.

Мотивите коментира вносителят – независимият депутат Спас Панчев.

Снимка: bTV

Взимаш бърз кредит от 1000 лв. и плащаш неустойки от 2000 за неспазен договор плюс дължимата сума и лихва. Пред bTV Панчев заяви, че поправката не била в ущърб, а в полза на гражданите.

Снимка: bTV

„По време на моите приемни имаше жалби, че много често има висок процент неустойки към бързите кредити и идеята беше да сложим някакъв таван. Имаше коментари в обратна посока, че това два пъти е доста много. Таванът, който предложих, е до 2 пъти, а не е два пъти. Във всеки случай това от моя страна, не е лобизъм, а е идея да се защитят интересите на кредитополучателите“, коментира Спас Панчев, независим депутат.

Поправката обслужва фирмите за бързи кредити, категорични са няколко запитани от нас юристи.

Снимка: bTV

„Най-вече небанкови, финансови институции, които дават кредити в по-малки размери – 500, 1000, 2000, причината е това, че в България в момента икономиката не работи, това принуждава хората да теглят пари при всякакви условия“, обясни Димитър Киров, адвокат от фондация "Съратници".

Сега по закон годишният процент на разходите по кредит е максимум наполовина от сумата, а длъжниците могат да възразяват пред съд за прекомерни лихви и неустойки. С поправката "Панчев" хората не биха могли да спорят, твърди омбудсманът Диана Ковачева.

„Съдът няма да може да отмени тази разпоредба като противоречаща на добрите нрави и хората ще бъдат длъжни да плащат двоен размер на това, което са изтеглили като кредит. Смятам, че се накърняват правата на потребителите, общественият интерес, принципа на върховенство на правото“, заяви омбудсманът Диана Ковачева.

Въпреки положителния си вот за мимоходом внесената поправка - от ГЕРБ заявиха, че ще поискат тя да отпадне.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!