На фона на законовите промени срещу дълговото робство, във всеки български град има хиляди истории на хора, загубили собственост, здраве и живот заради некоректни практики на кредитни фирми. Една от тях е Илияна. Тя тегли кредит от 3000 лева, за да помогне на своя приятелка да замине в чужбина.

Скоро след това и се налага сама да връща парите, а това не е по силите й. „Започна да се затлачва много, станаха почти за новата вноска, при което тя не ми вдигаше телефона, отказваше да ми пише, нямаше явно как да ми пише, не знам какво беше точно случая”, споделя потърпевшата.

Опитва се да обясни затрудненото си положение, но не среща разбиране. „Казаха: "Ще те уволнят от работа, от всякъде, няма да може повече да теглиш от никъде, това ще ти развали досието“, споделя жената, изтеглила кредита.

Заплахите се превръщат в реалност, а младата жена се страхува от настъпването на всеки нов ден. Стресът влошава психическото и дори физическото и здраве.

Снимка: bTV

„Беше страшно, постоянно звъняха, писаха есемеси, чрез други мои приятели се свързваха, пишеха и на тях, имаше един период, в който отивам на работа и ми заявяваха: "Търсиха те от еди-коя си институция, какъв е случаят, нали, ще те уволним евентуално, ако не ни кажеш какво става" и тогава беше ужасно“, споделя жената.

Приятели и подават ръка в трудния момент, но Илияна пази спомена от дните, преживени в постоянен страх.

Снимка: bTV

„Не мисля, че трябва да е така, трябва да се променят нещата, предполагам, че в чужбина е по различен начин, но в България нали сме си селяни…“, коментира Илияна.

След неприятните преживявания тя твърди, че никога повече няма да прибегне до подобна услуга.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!